dilluns, 17 de març del 2008

Evolució de l'Assemblea d'Història de la Ribera

“L’Assemblea d’Història de la Ribera” és un consolidat encontre d’historiadors, especialistes universitaris, professionals de l’ensenyament i estudiants, que en l’actualitat s’organitza cada dos anys, centrat especialment en l’àmbit de la comarca de la Ribera. Impulsat per Joan Fuster, es convocà la I Assemblea a Sueca l’any 1980.

A més de la tradicional Secció Miscel·lània, integrada per les àrees de Fonts Arxivístiques, Documentals i Arqueologia; Història Medieval; Història Moderna; Història Contemporània; Història de l’Art i Patrimoni Cultural i Artístic; s’ha afegit recentment una Secció Monogràfica, on especialistes de totes les àrees (geògrafs, economistes, arquitectes, etc.) aporten la seua visió pluridisciplinar sobre el tema proposat i al llarg de l’evolució històrica.

El Secretariat Permanent, integrat pels Secretaris Locals que van incorporant-se, encomana a un municipi l’organització de la propera Assemblea de la Ribera i busca un Secretari Local, que juntament amb l’ajuntament s’ocuparan de la programació i gestió de les sessions.

La Universitat de València-Estudi General, pel seu costat, li atorga valor acadèmic i facilita la participació dels seus membres (professionals i alumnat). Igualment participa en la publicació de les ponències presentades a la secció monogràfica pels especialistes universitaris i certifica l’assistència als estudiants universitaris amb el reconeixement d’hores de lliure disposició.

El CEFIRE (Centre de Formació i Renovació del Professorat de la Comunitat Valenciana) certifica les assistències al professorat depenent de la Conselleria d’Educació i Ciència.

El Municipi encarregat de l’assemblea ha de gestionar les ajudes per a publicar les Actes de la Secció Monogràfica i de la Secció Miscel·lània, a més de facilitar la infraestructura (Aules, Saló d’actes, etc.), que permeten l’èxit de les sessions. L’ajuntament ha d’ocupar-se de la correspondència, cartells, llibrets informatius, personal i edició dels llibres, cosa que sobrepassa l’àmbit d’actuació d’un municipi valencià.

Per això, la Diputació de València sempre ha col·laborat, des del principi, en l’edició de les Actes corresponents. A més com que els organitzadors actuals són municipis més menuts, ja que els més importants de la Ribera ja han organitzat l’assemblea, aquestes ajudes de les institucions públiques encara són més necessàries.

En els últims anys han col·laborat d’alguna manera les Conselleries, com la Conselleria d’Obres Públiques, en el cas d’Antella, on es tractava el tema monogràfic de Riuades i inundacions a la Ribera del Xúquer en la perspectiva històrica, i la Conselleria de Territori i Habitatge, en el cas de Corbera, on es tractava el tema monogràfic de L’habitatge: la casa i l’interior domèstic.


ASSEMBLEES REALITZADES I PUBLICACIONS

· La I Assemblea tingué lloc a Sueca, l’any 1980. Es publicà el següent llibre:

Economia Agrària i Història Local. I Assemblea d’Història de la Ribera. Sueca, 1980. València, Institució Alfons el Magnànim (Col. Politècnica, 1), 1981.

· La II Assemblea, a Algemesí, l’any 1981.
· La III Assemblea, a Carcaixent, l’any 1983.
Es van editar les actes conjuntament:

Anàlisi local i Història comarcal. La Ribera del Xúquer (ss. XIV-XX). Selecció de ponències i comunicacions presentades a la II-III Assemblea d’Història de la Ribera (Algemesí, 1981. Carcaixent, 1983). València, Diputació de València (Col. Història Local, 4), 1990.

· La IV Assemblea es va realitzar a L’Alcúdia, l’any 1986. Es va editar el següent llibre:

L’escenari històric del Xúquer. Actes de la IV Assemblea d’Història de la Ribera. L’Alcúdia, 1986. L’Alcúdia, Ajuntament de l’Alcúdia, 1988.

· La V Assemblea, a Almussafes, l’any 1988. Es va publicar el següent text:

Actes de la V Assemblea d’Història de la Ribera. Almussafes, 1988. Ajuntament d’Almussafes-Diputació de València, 1993.

· La VI Assemblea, a Alzira, l’any 1993. Ací es van publicar diversos llibres:

Actes de la VI Assemblea d’Història de la Ribera. Alzira, 1993 (3 volums). Ajuntament d’Alzira, 1997-1999.
L’espai de l’aigua. Xarxes i sistemes d’irrigació a la Ribera del Xúquer en la perspectiva històrica. Ajuntament d’Alzira-Universitat de València (Col. Oberta, 9), 2000.

· La VII Assemblea tingué lloc a Sumacàrcer, l’any 1998. Està preparat el llibre corresponent:

Actes de la VII Assemblea d’Història de la Ribera. Sumacàrcer, 1998. (En premsa).

· La VIII Assemblea, a Cullera, l’any 2000. S’ha publicat el text:

Actes de la VIII Assemblea d’Història de la Ribera. Cullera, 2000. Ajuntament de Cullera-Diputació de València, 2004.

· La IX Assemblea, a Benifaió, l’any 2002. S’ha editat el llibre:

Actes de la IX Assemblea d’Història de la Ribera. Benifaió, 2003. Ajuntament de Benifaió-Diputació de València, 2004.

· La X Assemblea, a Antella, l’any 2004. S’ha editat el llibre:

Actes de la X Assemblea d’Història de la Ribera. Riuades i inundacions a la Ribera del Xúquer en la perspectiva històrica. Ajuntament d’Antella, 2006.

· La XI Assemblea, i última per ara, es va realitzar a Corbera, l’any 2006. Està en curs d’edició de les actes, amb l’ajuda de la Conselleria de Territori i Habitatge.

Actes de la XI Assemblea d’Història de la Ribera. L’habitatge: la casa i l’interior domèstic. Corbera, 2006. Ajuntament de Corbera-Conselleria de Territori i Habitatge. (En premsa)